dinsdag 14 oktober 2014

Ridder

Grote jongen heeft nu de leeftijd om steeds meer over ‘hoe dat vroeger ging’ te willen weten. Momenteel is hij in de ban van piraten en  ridders. Van m’n zus kreeg hij twee heuse zwaarden voor z’n verjaardag. En wij gaven hem een speelkasteel en de dvd van de oude televisieserie Floris (‘van Rosemondt’, zoals grote jongen keurig zegt), met Rutger Hauer. Best heftig af en toe voor een kind van vijf, maar grote jongen vindt al die rechtse hoeken maar wat interessant. En oefent ze nu op mij uit J, waarbij het plastic zwaard toch wat scherper bleek te zijn dan we vermoedden…

Het leuke van de ridderfascinatie is dat hij nu heel graag alle kastelen in de omgeving wil bezoeken en van alles over hun geschiedenis wil weten. En dat willen wij natuurlijk ook! Doornenburg – waar een deel van Floris werd opgenomen – bezochten we laatst al tijdens Open Monumentendag. Grote jongen was vooral geboeid door de gevangenis, waar niet betalende boeren en andere landlopers zonder pardon in werden geflikkerd en hun dagen gezellig naast hun poephoop sleten.

Ik vertelde hem vervolgens meteen over Slot Loevestein, waar ik ooit de boekenkist van Hugo de Groot zag en over zijn spectaculaire ontsnapping hoorde. Het verhaal maakte net zoveel indruk op grote jongen als op mij destijds. Hij wilde het kasteel en vooral de boekenkist het liefst meteen zien. Omdat ik altijd in ben voor bezoekjes waar ik zelf ook nog wat van leer – en helemaal als het om geschiedenis gaat – keek ik even op de site om te zien waar het kasteel ook weer precies lag (Zaltbommel). Wat bleek? Eind oktober houden ze een groots ridderweekend. Met een toernooi, boogschieten en een valkenier.

Het moge duidelijk zijn waar wij uithangen dat weekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten